sains pakatan pembangkang

saya siarkembali pendapat seorang yang bernama arizmaya.  pandangan nya amat releven dalam tajuk artikel yang saya siarkan sebelum ini.

esok saya akan memberi sedikit pandangan mengenai perkara yang dinyatakan oleh sdra arizmaya(atau saudari).

pandangan arizmaya adalah seperti beikut:-

tabur wang, tabur projek, turap jalan raya, naiki longkang semasa pilihanraya sama pru mahupun prk memang telah menjadi UMNO’s modus operandi sejak sekian lama. Tidak ada yang pelik. Dan keberkesanan strategy ini memang telah terbukti. Jadi tidak ada sebab utk UMNO meninggalkan pendekatan sedemikian. Dari segi pendekatan, tidak ada satupun kaedah yang baru yang diguna pakai oleh UMNO. Kaedah inilah yang diguna pakai semasa pru 2008 dan 2013, namun UMNO hampir sahaja kecundang menakluki Putrajaya.
Jadi kenapa kali ini mereka berjaya memperperbaiki prestasi mereka walaupun menggunakan strategi yang sama? Saya meilihat sains sebenar UMNO berjaya memenangi prk kali ini ialah kerana pembangkang yang tidak terurus, tidak sepakat seperti yang berlaku semasa pru2008 dan pru2013. Satu pasukan pembangkang yang padu pasti akan dapat memberi kesan a dent on UMNO’s not so shining armour. Namun hakikatnya pembangkang memilih untuk bercakaran sesama sendiri, berpecah due to reasons best known to them walaupun musuh sebenar adalah UMNO/BN. But instead of taking the war to UMNO/BN they choose to fight among themselves. Akhirnya pembangkang gagal menyerlahkan diri mereka sebagai alternatif kepada UMNO. Pengundi yang muak dengan kerenah parti2 pembangkang yang sebegini rupa telah menunjukkan protest mereka dgn memberi undi kepada UMNO/BN.
Kalau pembangkang masih berlagak seperti sedia ada hingga ke PRU14, lebih baik bagi walk over je kat UMNO/BN semasa PRU nanti…

yang tahu bahawa tidak ada rahsia besar dalam kaedah UMNO dan BN dan yang lihat baik pulih parit di jalan tali air 8, Sekinchan pagi itu ialah pak pandir kampung…wow

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s