DNA Melayu

Bangsa Melayu kita tidak ada masa depan- kecuali mereka buang sikap hipokrasi dan menjadikan iktikad Islam sebagai panduan hidup. kedua, budaya kemajuan mesti diterapkan dalam jiwa orang Melayu.

Ini bukanlah penyelesaian baru. 90 tahun dahulu, pendita Zaaba telah menyebut mengenai perkara ini. Dia pun telah memberi beberapa pendapat bagaimana menyelamatkan orang Melayu.

namun nampaknya, kepimpinan yang diberi kepada agama dan pembentukan budaya Melayu , tidak berapa berjaya. ianya memerlukan kepimpinan yang baru. Dalam kalangan orang agama , pemimpin yang membekukan bangsa Melayu mesti jangan diberi tempat dalam masyarakat kita. biarlah mereka memondokkan diri mereka, jangan kacau orang lain.

pemimpin2 sekular yang korap dan rasuah serta zalim, tidak boleh dipercayai pula, mesti dilayan dengan tindakan yang sama.

Mengenai kepimpinan dari golongan agama, biarlah yang ahli dalam bidang tersebut menggerakkan nya. Mengenai kepimpinan sekular, sedikt sebanyak kita boleh beri pandangan.

Sementara itu, mari kita renungkan beberapa sifat dan keperangaian orang Melayu.Kita hendak periksa DNA orang Melayu- nilai2 dan prinsip, pegangan yang tersemat dalam pembentukan peribadi mereka. apa yang mereka fikirkan, nilai apa yang mereka dokong, kepada perkara apa mereka beri keutamaan, etika kerja mereka dsb nya.

Jadikan diri sendiri berguna, jaga keluarga, masyarakat dan negara akan berjaya. perkara ini kurang diberi perhatian oleh majoriti bangsa kita orang Melayu. INi di panggil asuhan diri sendri. Asuhan dengan nilai2 mulia, lakuperangai yang  memajukan itu tersangat penting untuk bangsa Melayu.

Masaalah orang Melayu dan ini dalam DNA Melayu, ialah yang dia sibukkan ialah kehidupan peribadi orang lain dan pilihan peribadi yang mereka( orang lain)  buat. piagam diri sendiri selalu di kompromi.

Yang disibukkan mereka:- Bagaimana kehidupan peribadi orang lain mahu di dictate kan, keugamaan orang lain yang dia mahu jaga, morality orang lain mahu diperbetulkan. Hidup orang kerdil dia orang mahu jaga.

Kehidupan pablik tidak mahu diperbetulkan- pemimpin zalim tidak mahu dibetulkan, rasuah suatu jinayah public tidak mahu dibetulkan. Yang mereka mahu betulkan ialah pilihan peribadi individu. Pakai seluar ketat tak boleh, berbeli belah tempat awam tak boleh, memandu kereta tak boleh. Semua kehidupan kita mahu di ana, enta dan antumkan.

Orang Muslim semua gila seks- bila tengok perempuan pakai ketat, terus mencokeng. Orang Islam juga perogol sebab itu ahmoi mesti dilindungi dengan undang2 yang terkesan kepada Muslim sahaja. Itu ertinya, perogol adalah orang Muslim.

Ini dia tahap hipokrasi kita orang Melayu.

Berhentilah dari fasik dan munafik. Yang bererti jangan cakap sahaja- prinsip Islam itu mesti dihidupkan dalam kehidupan harian. Dan saya tidak maksudkan apa yang orang ramai anggap ‘satu ubat untuk semua’, iaitu hudud.  Ini sebenarnya yang dijual oleh penjual minyak atar bernama Hadi- satu ubat untuk semua.

Adakah awal hudud seperti yang dicadangkan oleh Hj Hadi menyelesaikan masaalah ekonomi orang Melayu? Bagaimana ia selesaikan pendapatan rendah orang Melayu?

Adakah ia akan menjadikan orang Melayu seorang Muslim yang lebih baik secara otomatik? Jika sebatan ditambah, masa jel bertambah, denda dinaikkan dan lain2 nya dikemaskan, adaakh orang Melayu segera dipulihkan dari  pelbagai penyakit yang mencengkam mereka?

Jika orang Melayu boleh jual maruah dan roh nya sebanyak RM200-300, keMusliman orang Melayu sudah gone case. Bentanglah 1000 bil Hadi- orang Melayu tidak akan berubah sebetul betulnya. Mereka akan hanya buat bising kosong. Mereka sokong bill hudud, tapi kehidupan harian tetap serupa.

Didalam hubungan sesama manusia- mereka bohong, tipu, tidak boleh diharap, tidak boleh dipercayai, tangan panjang dll.

Jangan cuba tutup dengan bill hudud. Nanti bila pesalah pertama disebat di khalayak ramai, baru orang Melayu tahu. Cuba tengok TV- bagaimana orang awam disebat di Pakistan sekarang kerana tidak berpuasa. Itukah yang dinamakan sebatan Islamik? Itu bukan Islamik- tapi barbarism atau kebuasan.

Orang2 psuedo Muslim ini tidak henti2 memelikkan saya. Untuk jadikan cabutan bertuah jadi Islamik, istilah nya sahaja ditukar dan orang ramai, Melayu terutamanya kena tipu lagi. Maka cabutan bertuah jadi cabutan barakah. Benda sama, istilah lain.

Adakah ia akan meningkatkan produktiviti pengusaha? Selesai masaalah rasuah? Tidak jujur? Tidak amanah? Hentikan individu jadi penyamun balak? Atau adakah bill Hadi hanya mahu beri impression mahukan Islam sebagai show,  tapi  dari segi amalan, membawa kerosakan dan hanya menutup kelemahan dan kegagalan dasar2 ustaz  di Kelantan. jika ya- maka itu politik nanar.

Adakah bill ini akan menukar etika kerja atau work ethics orang Melayu? Bila Mueller kata- ramai dalam MAS tidur, orang Melayu menjerit. Mereka kata Mueller tidak faham work ethics Malaysia. work ethics Melayu kot?

Tapi memang Melayu suka tidur. Ianya dalam DNA mereka- mereka rent seeker.Orang lain buat kerja, menghasilkan sesuatu, orang Melayu hendak rembat nikmat nya sahaja.

Perkerja MAS ada 20 ribu orang- mungkin 50% adalah deadwood. Masaalah nya, MAS dilihat oleh orang Melayu sebagai ATM gergasi. Sebab itu nasi lemak yang biasa nya menyebabkan cirit birit berharga RM150. Nasi lemak apa yang berharga RM150? Ini nasi lemak. Bagaimana barangan lain yang di bekalkan oleh orang Melayu? kasut? uiform baru? dalam bekalan uniform pun orang politik atau bini orang politik hendak sakau.

Satu kerja yang boleh dibuat oleh satu orang, dikerjakan oleh 5 orang. Seorang boleh pasang lampu, tapi etika kerja Melayu berkehendakkan 5 orang- seorang bawak lampu, seorang bawak tangga, seorang panjat tangga, seorang pasang bulb dan seorang bawak screwdriver ujian letrik.

Maka saya tidak  heran jika penjawat awam- 98% Melayu, berjumlah 1.4 juta. Seorang pasang computer seorang menaip, seorang mencitak, seorang membawa bahan citak jumpa boss. Berkerja dengan kerajaan impinan ramai bangsa kita. Kita boleh boss orang lain, boleh pau mereka dan boleh berlagak sebagai maharaja kecil.

Bagaimana dengan prinsip bernegara? Ciri2 pemimpin? Amanah, jujur, tidak rasuah, tidak menyamun, tidak menjadikan negara seperti harta sendiri?

Kalau tidak, jangan cakap mengenai Islam itu dan ini, Melayu gemilang dan terbilang. Jangan cakap mengenai sibghah Allah. Jangan cakap mengenai wasathiyah. Jangan ek bercakap mengenai maqasid shar’iyah tanpa memahami bahawa maqasid itu lebih ter-apply pada pemimpin.

Ia nya precepts untuk pemimpin- bagaimana mempedomanakan diri mereka sebagai pemimpin. Jangan rasuah, jangan tangan panjang, bertanggungjawab atas perbuatan dan keputusan, jangan bohong rakyat, jangan zalim kepada rakyat. Pemimpin mesti mengembalikan hak rakyat memilih tanpa ugutan, tapa rasauh. biarkan rakyat buat keputusan atas kesedaran mereka sendiri.

Tapi kepada politisyen lihai dan bengkok seperti Najib, maqasid shar’iyah hanya hendak dipakai keatas rakyat biasa. Mahu menjunjuk nunjuk dia sukakan Islam. Dalam kehidupan harian, tidak ada yang Islamik mengenai Najib.

Najib dan ustaz2 pas yang hanya mahu jadi penasihat, semua penuh dengan tahi lembu atau bullshit. Kalau pemimpin PAS hanya hendak jadi penasihat- jangan jadi MP. Jadi ustaz sekolah pondok dan pendakwah bebas. Apa beza pendakwah bebas dengan MP Pas? Oh- MP pas hendak kuasa dapat duit dan perempuan. Boleh naik helicopter tinjau kawasan balak yang ana boleh samun laa..dan boleh tengok porn di Germany.

Orang Melayu ini secara purata, kata orang putih, full of themselves. Ertinya mereka ada conceited view of themselves- angkuh menganggap diri mereka unggul dan cermerlang, tapi penuh dengan tahi lembu sebetulnya. Atau dalam kes ustaz pas- penuh dengan tahi unta suci.

DNA mereka ialah menyukai keseronokan, becandu dan bermadat, orang lain bertanggung jawab keatas diri mereka dan seperti kata Zaaba 90 tahun lalu, kalau boleh, makan pun disuapkan oleh orang lain. Zaaba lupa hendak sebut- kesukaan Melayu ialah makan suap.

Sejarah bangsa Melayu berapa ribu tahun? Jika dibandingkan dengan tamaddun Cina atau Inida? Bahkan kita banyak meminjam dari dua tamaddun ini untuk membentuk bangsa Melayu. Jadi mengapa kita hendak bersikap full of ourselves?

Tuhan beritahu kita,  Dia tdak akan mengubah apa yang Dia anugerahkan kepada kita, sehingga kita mengobah apa yang ada dalam diri kita- yakni belief systems, himpunan nilai2 yang pro kemajuan. Lihat al Quran 8:53.

Sekali lagi Alah beritahu, Dia tidak akan mengobah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengobah apa yang ada dalam diri mereka, lihat al Quran 13:11

Dalam sebutan moden, ‘apa yang didalam diri mereka’ itu boleh kita ibratkan sebagai DNA. Apa dia DNA Melayu?

Tengok pada 1MDB, disana kita lihat DNA Melayu. Najib keturunan Bugis. Dia berDNA lanun. Dari mula lagi, bila 1MDB ditubuhkan, apa Melayu buat? Melayu curi kiri, tengah dan kanan. atas , bawah, depan dan belakang. lunyai habis 1MDB. Habis 1MDB dikerjakan. Kalau ibarat rogol, ini kes rogol berpasukan. Najib has gangraped 1MDB dan setelah habis longlai, mahu diserahkan kepada kita.

Habis 1MDB dijahanamkan. Dari kehilangan awal USD1.83 billion. Sampai pergi ke hujung dunia, dikembalikan USD2.3 billion dalam BSI bank Singapura. Ada baki tunai/units USD1.2 billion sampai hari ini tidak jupa. Ia sudah masuk blackhole cakrawala kewangan. Bank pun tutup , jadi bagaimana Melayu hendak mengembalikan wang tersebut?

Jawapan nya- tutup syarikat, masuk semua ke MOF untuk tutup DNA Melayu. Bawak seorang India untuk buat kerja PR. Molek sangatlah- India diupah untuk tutup DNA Melayu.

yang ingat Mamat India jual kacang putih dan sotong bakar di Jalan Haji Abdul Rahman, ialah pak pandir kampung. wow!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s