politik yang ber-etika

Bagaimana kita menerangkan cara berpolitik sesetengah kumpulan? Sebagai contoh, hingga ke hari ini, saya tidak faham cara PAS berpolitik. Perlakuan mereka berpolitik mengukuhkan kepercayaan saya dan ramai lagi, bahawa sebagai parti politik, PAS bukanlah rakan yang boleh dipercayai.

Apa yang menakutkan PAS?

Dan tidak boleh percayakan mereka, tidak ada kena mengena dengan asas perjuangan mereka, iaitu Islam. Saya tidak mahu percaya itu cara politik Islam.

Kerana, bagaimana sebuah parti Islam boleh bermuafakat dengan parti yang melakukan kemungkaran? Sedangkan prinsip permuafakatan dan kerjasama ialah melakukan demikian untuk kerja murni/righteous dan meningkatkan ketaqwaan. Prinsip ini dinyatakan dalam penghujung ayat 2 surah 5 al Quran. Lihat Quran 5:2.

Bukan hanya keatas PAS- prinsip ini mempunyai aplikasi sarwajagat. Ia nya terpakai keatas semua. Jika DAP sebagai contoh, berusaha menghancurkan orang Melayu, kita melawan dengan DAP. Jika UMNO mengakibatkan kerusakan kepada orang Melayu dan negara am nya, kita tidak sokong UMNO. Itu prinsip nya.

Demikian pula, kita tidak boleh sokong orang yang menyembunyikan kebenaran.

Dalam Al Quran pada ayat 159, Allah mengingatkan  kita akan suatu golongan yang Ia laknat dan dilaknati oleh mereka yang ada kapasiti untuk melaknati. Golongan yang dilaknati ialah ahli kitab yang menyembunyikan kebenaran. Golongan yang ada kapasiti untuk melaknati ialah Rasul, nabi2, malaikat, orang alim, orang dianiayai dan dizalimi. Orang yang teraniaya berdoa kepada Tuhan agar membalas kezaliman yang dilakukan. Jika makbul doa, maka Allah membalas penganiayaan sipelaku nya.

Antara pengajaran yang diajar oleh ustaz saya ialah: laknat dan sumpah keatas golongan ahli kitab, hari ini jatuh keatas cerdik pandai yang menyembunyikan kebenaran. Mereka menyembunyikan kebenaran setelah melihat fakta dan tanda2 dan petunjuk2.

Yang boleh mentafsir tanda2 dan petunjuk ialah bukan setakat orang alim dalam bidang agama, tapi golongan cerdik pandai secara umum nya. Selain dari Allah yang menyumpah dan melaknati golongan ini, yang boleh melaknati ialah orang yang ada  kapasiti termasuk orang yang dianiayai dan disakiti yang berdoa kepada Allah supaya membalas dan menghukum penindas dan penganiaya.

Bukan setakat orang alim dalam bidang agama, orang yang cerdik pandai, yang ada pendidikan, yang ada kelebihan minda dari orang awam, mereka semua menanggung hukuman Tuhan.

Mereka bertanggung jawab sebab tidak menegakkan kebenaran dan sebab memberi alasan2 yang tidak masuk akal semata2 mempertahankan pemungkar kerana bersahabat dengan nya, atau termakan budi, atau menerima imbuhan dan seumpamanya.

Semua orang lain melihat fakta2 yang tidak dapat disanggah dan diragui kemunasabahan nya. Oleh kerana kita bukan golongan yang berhubung dengan Tuhan secara lansung, kita tidak dapat bercakap bagi pihak Allah untuk melaknati golongan ini. Tapi bagi pihak orang awam yang disakiti dan dizalimi oleh penyebab musibah, kita berdoa, punca malapetaka dihukum dengan segera dan pembela2 pemungkar2 dihukum segara oleh Allah.

Dalam zaman moden , kita bukan sahaja ada istilah ahli kitab tapi orang berkitab pun ramai.  Walaupun mereka orang berkitab, tapi pilihan politik mereka sangat meragukan. Yakni mengutamakan ketepatan politik atau political correctness dari kebenaran. Kalau dalam keadaan kita pada masa ini , agak nya termasuklah mereka yang ada ilmu agama tapi masih mencari alasan untuk mempertahan pencuri harta rakyat Malaysia.

Golongan ini tidaklah diberi petanda dan petunjuk secara langsung oleh Tuhan. Tapi mereka ada akal untuk mengitiraf petanda dan petunjuk atau dalam bahasa seharaian disebut sebagai fakta atau bukti. Jika mereka aplikasi otak dan akal secara jujur dan amanah petanda dan petunjuk adalah fakta2 dan bukti.

Setelah kita ada semua ini, tapi mereka masih mahu menyembunyikan kebenaran, maka, kita tidak tahu pada pihak Allah, tapi pada pihak orang awam, manusia biasa yang takutkan Tuhan, kita semua meyumpah dan melaknati bukan sahaja pelaku dan penjenayah tetapi juga orang yang berkitab yang menyembunyikan kebenaran.

Mereka akan memberi alasan yang hanya mengelirukan orang awam, bahawa kita memerlukan 4 orang saksi untuk membuktikan bahawa Najib menyebabkan USD3.5 billion dicuri dari 1MDB. 4 orang yang selayak dan memenuhi syarat2 nya, sudah tidak ada.

Orang awam yang enggan dikelirukan, tidak ada masaalah dengan kes ini- sebab kita ada sekarung fakta yang tidak dapat disanggah lagi bahawa MO1 itu ialah Najib dan MO1 telah menyebabkan wang dicuri. Bahkan MO1 alias NAJIB menerima dalam akaun nya wang yang telah dicuri.

Mengenai penceritaan teknikal bagaimana wang itu mengalir dan masuk sini dan sana, tidak perlu saya ulang disini.Pembaca boleh membaca nya di serata tempat.

Tapi kita perlu jawab persoaan persoalan ini.

Bagaimaankah pendiran kita sebetnya- orang Melayu yang saban hari mentahkikkan atau menegaskan bahawa , kehidupan kita ini diwarnai oleh sibgah Allah? Prinsip yang utama sekali ialah taqwa- yakni melakukan apa yang Allah suka dan menolak apa yang Allah murkai.

Allah tentu tidak memerintah kita bersubahat dengan krook dan mempertahankan krook. Jika kita, apalagi orang alim agama mempertahankan penjenayah, maka itu akan membuat orang tidak percaya kepada kita lagi.

Bagaimana sikap dan pendirian kita sebenarnya? Kerajaan Najib telah melancarkan konsep hidup wasathiyah. Iaitu menjadikan diri kita adil dan saksama untuk membolehkan kita mengadili kaum lain dan supaya disebabkan kita adil dan saksama, orang lain akan menjadikan kaum Muslim sebagai contoh teladan budi perkerti yang terbaik.

Jika kita engkar kepada prinsip wasathiyah sebenar nya, maka kita sebetulnya bangsa yang hipokrit. Kita akan bengkok apabila keadaan bertukar. Kita kata kita adil , tapi apabila melbatkan Najib, kita tinggalkan tuntutan adil itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s