siapa yang fir’aun sekarang?

Dalam mesyuarat perwakilan UMNO bahagian Pekan, Najib telah mengistiharkan dia tidak takut kepada sesiapa kecuali Allah. Bergema tepukan perwakilan bila Najib sebut demikian. Gegak gempita, goga dewan UMNO Pekan. Macam halilintar membelah bumi.

Semua orang Islam pun berkata demikian seperti juga penganut2 agama lain. Mereka tidak takut kepada sesiapa melainkan Tuhan2 mereka.

Najib bukanlah pemimpin yang pertama menyebut demikian. Fir’aun tidak takut kepada sesiapa melainkan, akhirnya kepada Allah jua. Ketika mahu ditelan laut , Fir’aun mengakui hanya takut dan tunduk kepada Allah.

Tapi Allah berfirman bahawa sudah terlewat. Sebab bila ada kuasa, Fir’aun angkuh dan sombong. Dia menindas dan menzalimi rakyat nya. Hukuman nya ialah hukuman mutlak. Undang2 Fir’aun menindas rakyat.

Suatu ketika dahulu orang menyebut Mahathir sebagai orang zalim. sebutan keatas Dr Mahathir ialah maha Fir’aun.

Jelas disini, Fir’aun adalah lambang pemimpin yang zalim, menindas dan menzalimi rakyat.

Bukan gelaran Idi Amin, bukan papa doc Duvalier, bukan Pinochet atau Kim Il Jong. Atau Stalin dan lain2 lagi. Gelaran Fir’aun lebih tepat.

Zaman Najib kita ada POTA, POCA, SOSMA dan akta MKN. Akta hasutan masih terpakai. Tujuan Najib ialah menggunakan akta2 ini keatas sesiapa yang mengancam dan dianggap ancaman kepada kedudukan PM yang bersifat kefir’aunan itu.

Bila ada kuasa dan kaya pula, Najib dan pemuka2 nya ingat mereka boleh lakukan apa sahaja. Sebab itu kita ada 1MDB. Duit perbendaharaan dijadikan seperti duit sendiri.

Najib disokong oleh pemuka dan pembesar yang korap. Mereka ini banyak harta, dan perhiasan2 seperti kereta mewah, Bentley, Mercedes yang termahal, dan rumah bagaikan istana.

Najib dan pemuka dan macai2 nya, menjadi angkuh, bongkak, sesat dan menyesatkan rakyat. Ini terjadi sebab keangkuhan mereka terbit dari kuasa yang mereka ada dan kekayaan yang dijadikan alat untuk mengancam dan menekan orang ramai.

Orang Melayu yang beragama Islam menjadi mangsa utama mereka. Sebab orang Melayu dalam negara kita ini merupakan golongan yang paling mudur dari segi ekonomi, maka mudahlah orang Melayu ditakutkan dan diancam dan disuruh tunduk oleh Najib dan pembesar2 nya.

Tapi Najib danpembesar2 nya lupa bahawa doa orang yang ditindas dan dizalimi dimakbul Tuhan.

Dalam surah Yunus, ayat 10-11, Allah mengingatkan kita mengenai doa Nabi Musa yang baca oleh orang yang dizalimi:-

Ya Tuhan Kami, sesungguhnya Engkau telah memberi kepada Fir’aun dan pemuka2 kaumnya perhiasan dan harta kekayaan dalam kehidupan dunia. Ya Tuhan kami, akibatnya mereka menyesatkan manusia dari jalan Mu. Ya Tuhan kami, binasakanlah harta benda mereka, dan kunci matilah hati mereka sehingga mereka tidak beriman sampai mereka lihat siksa yang pedih. Al Quran, Yunus 10:88.

Allah berfirman: sesunggunya telah dikabulkan doa kamu( Musa dan Harun). Oleh itu hendaklah kamu tetap dan janganlah kami menurut jalan orang yang tidak mengetahui. ( Yunus 89).

Manusia berdoa, Tuhan yang melaknatkan mereka yang zalim.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s